Sider

tirsdag 20. september 2011

Høsten er her... men ikke stopp nå!

Det står September i kalenderen: Temperaturen synker, det regner oftere og det blir mørkere. Det finnes med andre ord mange "unnskyldninger" for å ikke komme seg ut og trene!

Kanskje er høsten den tøffeste tiden på året å klare å motivere seg til å komme seg ut. Det er også nå mange av oss lever mere usunt med sosiale arrangementer og kosekvelder innendørs. Nå har jo til-og-med NRK startet opp fredagsrekka igjen hvor halve Norge (undertegnede inkludert) sitter benket med tacos, øl&vin og chips! ;-) For å unngå å bli offer for treningssenternes massive markedsføringskampanjer i januar er det derfor ekstremt viktig å opprettholde aktivitetsnivået utover høsten! Sa noen kulde, regn og mørke?? Vel, det er ikke gode nok unnskyldninger til ikke å komme seg ut på sykkelen!

I fjor syklet jeg  igjennom hele vinteren, ned til mellom -10 til -15 kuldegrader, og klisjén at "det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær" gjelder i høyeste grad: Har man riktig utstyr er det ikke noe mere ubehagelig å være på sykkelen i januar enn på langrennsskiene. Problemet som de fleste av oss møter første gang vi skal forsøke oss på å sykle i kaldere vær er ganske enkelt: Man bruker sommerutstyret sitt! Det er naturligvis ukomfortabelt å ta en joggetur midt på sommeren i vinterskijakka, og tilsvarende er det ganske ubehagelig å ta en sykkeltur på vinteren i sommersykkelbuksa!


Klar for kaldt vær!

Høst- og vintersykling krever litt investering i utstyr for å få det til å bli behagelig, men man bør ha som filosofi at investeringer i egen helse og livstil får høy prioritet! Høsten byr på fantastiske naturopplevelser - og om man er utstyrt riktig på sykkelen så får man nyte de skikkelig. Her følger noen punkter på hva man bør prioritere på utstyrsfronten:
  • Terrengsykkel: Jeg bruker terrengsykkelen på høsten og vinteren. Ganske enkelt fordi det er tryggere å ferdes på sykkelstier og i marka - steder hvor racersykkelen ikke er egnet. Jeg bruker en gammel terrengsykkel, men en hybridsykkel (gjerne med stiv gaffel - det holder fint på grusveien i Marka) med ok dekk fungerer også supert.
  • Piggdekk: Med en eneste gang det begynner å bli glatt så sett de på. Det går litt tregere men sitter som et skudd.
  • Lys: Jeg brukt et Silva lys på hodet/hjelmen i flere år - dette synes jeg er en smartere løsning enn å ha lys på sykkelen fordi 1) man lyser alltid der man kikker og 2) man kan bruke samme lys når man går på ski eller jogger. Husk også et godt baklys. Lyset foran er for at du skal se hvor du sykler - lyset bak er for at bilistene skal se deg.
  • Skjermer: Ekstremt undervurdert. Hvorfor sykle med sølesprut og sludd i ansiktet? Det er ikke behaglig. Løp og kjøp sier jeg bare.
  • Vintersykkelsko: Det er på føttene man fryser først - så, vintersykkelsko bør man anskaffe først! Jeg har allerede brukt mine flere ganger i september! Når det bikker under -5 grader bruker jeg goretex skoovertrekk over disse igjen samtidig som jeg naturligvis bruker ullsokker. I fjor brukte jeg engangsvarmeputer på de kaldeste turene i marka, men i år planlegger jeg å anskaffe elektriske sålevarmere.

Vintersyklistens viktigste våpen!?
  • Vintersykkelbukse: For noen år siden måtte man lete med lupe i spesialbutikker for å finne disse, men nå har man flere varianter på de største sportsbutikkene (inkl XXL som har bukser helt ned i kr 499,-). Jeg har hatt 3-4 forskjellige de siste par årene, og alle har holdt helt supert på varmen. De jeg har hatt har jeg kunnet sykle ned til ca -5 grader. I kaldere vær så kan man ta en ullstilongs på under. Og i helt sinnsyk kulde kan man til nøds ta en overtrekksbukse over.
  • Hummerhansker e.l: Når det er tørt kan man fint bruke langrennshansker (tykke) ned til ca -5. Mellom -5 og -10 bruker jeg hummerhansker. Og kaldere enn -10 har jeg i tillegg trukket et par tynne ekspedisjons (Norrøna) hanskeovertrekk over - da er jeg sikker på at de holder ned til -25. Tricky vær er mellom 0 og +10 og regn: Da blir man kald med vinterhansker - her MÅ de også være vanntette - en enkel løsning jeg bruker er å trekke gummi engangshansker over hansken. Klamt og deilig og varmt! :-)
  • Sykkel/skijakke: På overkroppen har jeg igrunn aldri hatt problem med å holde varmen for her har jeg bare plukket klær fra langrennsskuffen. Dæhli skijakke fungerer fint - også bygger jeg lagvis under (helsetrøye & ulltrøye etc.). På skikkelig kalde dager har jeg tatt en litt tykkere sykkelvest jeg har liggende utpå skijakka for å få ekstra vindbeskyttelse.
  • Tynn lue/balaklava/buff. Det finnes mange varianter man kan ha på hodet - bare husk at man skal ha plass til hjelmen oppå. Det finnes både sykkelluer til å ha under hjelmen og sykkelbalaklavaer som kan kjøpes. Ellers husk solbriller (blanke glass). Har hørt at langrennsskiskjermene også skal fungere ganske bra på sykkel - det gir visst bra vindbeskyttelse i ansiktet. Har en Casco-skjerm jeg skal se om funker i vinter.
Husk - når det begynner å bli kaldt er det bedre å kle seg litt for mye enn litt for lite. Det kan faktisk være direkte farlig å finne ut når man er alene i marka med hodelykta som eneste venn at man har tatt på seg for lite klær...

Forøvrig bør søndagsformiddag være forbeholdt sykkeltur i marka - hele høsten og vinteren! Det er ingenting så nydelig som å sette seg til lunsj/brunsj på søndag etter noen timer utendørs! ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar