Det er nå du bør gå over sykkelen din! Du kommer helt sikkert til å finne noe som bør fikses/byttes, og det tar tid å bestille/kjøpe deler, mekke, og få testet skikkelig. Det ideelle er å ha en rittklar sykkel minst en uke før slik at man har tid til å få testet på noen turer. Å bytte viktige deler rett før rittet kan gå greit, men det er alltid risiko for at noe er satt på feil eller justert feil - og det er kjipt å oppdage det på vei om mot Skramstadsætra..
Birkebeinerrittet er det eneste terrengsykkelrittet jeg er med på i år og det er vel mest fordi jeg følger meg "forpliktet"!.. Om man skal være en del av sykkelnorge så kan man ikke droppe Birken som er en unikt arrangement med såpass mange deltagere og liv!
Selv har jeg gjort en rekke justeringer på min egen sykkel - bl.a. byttet til stiv gaffel (som jeg skal forsøke med for første gang), byttet kjede og kassett, og luftet bremsene (klarte å miste bremseveske i bakbremsen når jeg byttet bremseklosser... tabbe). I år tenkte jeg også å kjøre med ganske myke hjul (maks 30psi, kanskje lavere) og litt guffe i hjulene for å sikre litt mot punktering.
For de spesielt interesserte |
Klar til dyst! :-) |
Huskeliste - Birken sykkelmekk:
- Gå over girjusteringer frem og bak. Her finnes det masse bra instrukser på nett - search and you will find. Om du ikke er 100% fornøyd med innstillingene så dobbelsjekk og fiks. Merk forøvrig at upresis skifting kan være et resulatat av en rekke andre årsaker som slitt drivverk (kjede/kassett/drev), skjevt girøre (metalbiten som bakskifteren er montert til - kan byttes), en forslått/bøyd bakskifter, eller girwire'e som ikke sklir godt i strømpene.
- Bytte dekk og slanger - og sjekk felgbånd: Om du har dekk som er eldre enn ett år (2010 eller eldre) eller om de er slitte så anbefaler jeg at disse bør byttes. Gummi er ferskvare og blir hardt/stivt selv om det ikke brukes. Punkteringer skjer utrolig mye lettere på slitte/gamle dekk - så dette er noe jeg prioriterer høyt. Selv bruker jeg Continental Race King 2.2. Helt topp til grusritt som Birken - og ikke minst får man prisgunstige dekkpakker av denne (bl.a. på XXL og andre steder). Når du først skal bytte dekk så sjekk også felgbåndene når du er i gang - om disse er gamle/råtne så risikerer du punkter mellom slangen og hullene (som eikene er i) i felgen - unødvendig! Når det gjelder lufttrykk så er dette litt avhengig av vekt på rytter - selv planlegger jeg å ha 30psi (dette diskuteres av en eller annen grunn sinnsykt mye på diverse forumer... det er ikke SÅ viktig. Jeg er overbevist at om man har 30 eller 60 så er det en marginal forskjell på rullemotstand).
- Bytt bremseklosser. Om slitte. Enkelt å gjøre selv. Finnes to typer - unngå de myke, kjøp de harde.
- Bytte wire og strømper: Om giring er litt trengt så kan du først forsøke å løsne de og olje de. Om de fortsatt er trege så bør du bytte wire og strømper. Viktig: Når man bytter så sett på heldekkende strømpe på bakgiret. Det enkleste er bare å kjøpe en lang strømpe (metervare i butikk) og klippe til helt fra styret til bakskifteren, og bare tape'e/strips'e denne til rammen. At det i det hele tatt finnes terrengsykler som selges uten heldekkende strømper er en skandale - om man sykler i skauen så får man garantert gjørmesprut, og med "oppdelte" strømper så kommer denne gjørma inn i strømpene. Ref Birken de siste årene så har det vært mange som har slitt med girskifteproblemer av denne grunn.
- Juster trykket i dempegaffelen. Det er nesten litt rart at det ikke følger en demperpumpe med når man kjøper terrengsykkel. Faktisk så tror jeg svært mange ikke vet hva dette er en gang. Men, til opplysning: Dette er en liten pumpe som man kan justere lufttrykket i dempegaffelen sin med - omtrent som man pumper opp hjulene sine. Stikk ut og kjøp en om du ikke har fra før, og sjekk brukermanualen (også ganske rart at man ikke får med denne når man kjøper ny sykkel... man før den hvis man bare kjøper en demper) til dempegaffelen for å finne lufttrykk - som du finner på internett. Anbefalt lufttrykk står ofte på et lite klistremerke på gaffelen.
- Skjekk kranklageret og trinsehjulene i bakskifteren. Trinsehjulene i bakskifteren er etter min erfaring den ene komponenten på både landeveis- og terrengsykler som produseres i helt latterlig dårlig kvalitet. Jeg tror nesten ikke jeg kan huske at ikke disse har vært i stykker når jeg har tatt meg bryet til å sjekke de. De er heldigvis ganske enkle å bytte... men irriterende å til stadighet måtte bruke 200 kr på nye. Også kranklageret virker som en av komponentene som sykkelprodusenter ikke bryr seg nevneverdig mye om at skal fungere mer enn et par tusen kilometer. Sjekk den, og ikke bli overasket om lagrene er løse og må byttes.
- Gå over resten av sykkelen og sjekk etter ødelagde deler. Rart hvor mye som blir ødelagt igrunn på en sykkel som brukes litt. nevner et par ting til som bør sjekkes: Styrelageret (hold inn forbrems og rugg litt frem og tilbake... slark betyr at denne må sjekkes), pedaler, gå over eikene på hjulene, ta av hjul og sjekk at nav er ok (ruller bra), kikk over rammen etter sprekker/slag, og tilslutt gå over og sjekk at det ikke er noen bolter på sykkelen som er løse.
Om jeg har glemt noe så legg igjen en kommentar!
Er det bare meg eller er det litt for høyt fokus på å SKIFTE deler? Har syklet 2,5 år på samme sykkel siden den var ny, vinter/sommer i tildels veldig tøft terreng og mye sørpe uten å skifte annet enn ett sett med bremseklosser. Prioriterer god vask og smøring og mener det funker meget bra!!! Og seff: følger med på trykket i gaffelen!!!!
SvarSlettPS : veldig bra blogg å følge!!!
Bra innspill Sverre. Helt enig med deg - mulig det ble litt feil fremstilt i innlegget. Det er klart man trenger ikke bytte deler som fungerer fint - og om man er flink til å vaske, smøre og stille inn sykkelen regelmessig så er det et godt preventivt tiltak mot slitasje.
SlettF.eks. girwire og strømper så kan man, om de er trege, naturligvis først forsøke å løsne de og smøre skikkelig før man vurderer å bytte.
Når det gjelder dekk og slanger derimot hadde jeg selv vært skeptisk til å sykle ritt på dekk som nærmer seg 3 år gamle. Min erfaring er at man punkterer mye lettere på gamle dekk, samt at man mister litt grep også. Det KAN selvfølgelig gå bra, men det er slikt man angrer på når man står midt i Birkenløypa og fomler med dekk-skift :-) En Conti-pakke på XXL koster 599,- kr, og på ett eller annet tidspunkt må du bytte uansett. Ettersom totalbudsjettet på Birken for de fleste fort blir et par tusen kroner så er dette en smart investering (om man har gamle dekk!).
..... var litt kjapp der. Bytter selvsagt dekk og slanger regelmessig og er helt enig med deg der. Dekkene blir heldivis utslitt før gummien blir hard!! Og snakebite er en del av det å sykle i terreng. :-)
SlettJeg er mest opptatt av at det i blogger og på diverse forum blir fremstilt som useriøst hvis du ikke skifter alle wire, kassett + kjede, kranklager, styrelager osv før hvert ritt (satt på spissen!!) Vask og olje gjør underverk!!