Men, som Carl Fredrik Hagen erfarte i årets ritt da han syklet i eliteklassen og kolliderte med en mosjonist, så er naturligvis risikoen for å kræsje tilstede i de første 90 kilometerne!.... Les hans erfaring fra eliteklassen her. Carl Fredrik oppfordrer arrangørene til å endre dette slik at eliten starter først til neste år - slik at de kan sykle uten risiko for å kollidere med andre hele veien.
Helt enig! Jeg kaster meg på denne oppfordringen, men fra et litt annet perspektiv. Jeg synes nemlig det er så sinnssykt irriterende at arrangørene blander resultatlistene mellom aldersklassene og eliteklassen av to grunner jeg har utdypet under. Men dette hadde ikke vært et problem om eliten startet først og syklet samme løype! Da ville tidene være sammenlignbare. Det er de ikke nå.
La meg også minne om at startordningen for de første gruppene i aldersklassene er slik at tiden starter ved pistolskudd (mattestart for de senere aldersklassene). Grunnen til dette er fordi om man kniver om en plassering mot slutten av rittet så vet man at man har samme starttidspunkt - og da vil man få best tid så lenge man kommer først over målstreken når man spurter mot en i samme klasse. Dette er bra og rettferdig ned til siste sekund for de som slåss om plasseringer høyt oppe på listen. At man da senere blander eliteklassen og aldersklassen på samme liste med tider som er langt fra sammenlignbare undergraver jo hele denne startordningen!
Iallefall: Det er som sagt to svært vesentlige grunner til at arrangøren ikke bør blande disse listene når eliten starter sist og med en annen avslutning. Om de derimot hadde startet først og syklet samme løype hadde det ikke vært noe problem:
1) Avslutningen av Birkebeinerrittet er ca 61 sekund raskere for eliten
At den er raskere er ganske enkelt å se når man ser på løypa. Bla. er den kortere, har færre skarpe svinger, og den går rett fram i bunnen av Ballettbakken. Her må syklistene i aldersklassene bremse lenge før bunnen ettersom man må stoppe omtrent helt opp og svinge til venstre.
For å finne ut hvor mye raskere avslutningen på eliteløypa kan vi se på Strava - det finnes et segment som viser avslutningen for eliteløypa (her) og ett som viser avslutningen for den normale løypa (her). Om vi tar bort de aller raskeste av elitesyklistene (de bør jo tross alt kunne sykle noen sekund fortere) og tar snittet av 10 elitesyklister (fra de som syklet totalt på ca 2timer og 50min), så syklet disse i snitt på 2min og 31sekund. De 10 raskeste på Strava fra aldersklassene syklet på 3min og 32sekund. Altså er avslutningen på eliteklasseløypa ca 61sekund raskere enn for de i aldersklassene.
Avlustning for eliten. Tar 2min 31sekund |
Avslutning for aldersklassene. Tar 3min 32sekund |
Dette høres kanskje ikke så mye ut, men det er jo faktisk ekstremt mye når det gjelder plasseringer. Her er et eksempel: Brynjulf Spalder står oppført i resultatlisten som nr 25 i M40-44. Om han hadde syklet den sammenlignbare avslutningen så ville han hatt 61sek dårligere tid og havnet på 38 plass!
Uansett - om det så er 20s, 60s, eller 80s - så er det prinsipielt feil å blande lister når man kjører en avslutning i eliten som er raskere! Det vil jo påvirke plasseringer til mange selv med bare noen sekund forskjell.
2) Forholdene mellom kl 7 til kl 10 kan være vesentlig forskjellige enn mellom kl 15 til kl 19.
Dette er vel åpenbart for de fleste. Særlig i år! Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg kom hjem og skrudde på TV'n: Full sol og tørre grusveier for eliten!!?? Var dette opptak fra et annet år? Det minnet iallefall svært lite om den løypen jeg selv og tusenvis andre syklet tidligere på dagen med regn, gjørmesprut, og bløtt underlag over fjellet. For ikke å snakke om regnstormen som satte inn for fullt på vei ned fra Storåsen!...
Å måle forskjellen nøyaktig her er ikke like enkelt men forskjell på forholdene vil naturligvis kunne påvirke tiden vesentlig mer. Noen år i favør de som starter tidlig, og noen ganger i favør de som starter sent. Hvor mye det var i år? Kanksje 3min, kanskje 5min - kanskje mer? Iallefall nok til at mange som syklet aldersklassen blir snytt for sinnsykt mange plasseringer i resultatlistene som nå har blitt lagt ut.
Mange gode poenger. Jeg antar dette er fordi du vil sammenligne deg med eliten. Sykler ikke de i flokk og lurer på hverandre? I så fall må vel dette være av mye større betydning på sluttiden enn om det er pistol- eller mattestart? De fleste av oss i andre senere klasser sykler jo kun mot klokka.
SvarSlettJeg tror svært mange ønsker å kunne "benchmark'e" seg mot de aller beste, men særlig de raskeste i aldersklassene. Helt vanlig at folk spør "hva syklet du Birken på", "syklet på 3:30". Neste spørsmål er "ok - hva vant de beste på?". Da er det et problem at disse to tidene ikke er sammenlignbare.
SlettGrunnen til at de ikke er sammenlignbare er som jeg skriver i innlegget primært pga at eliten starter langt ut på ettermiddagen og dermed raskt kan få svært forskjellige forhold, og også fordi avslutningen er en del raskere.
Det er ikke mye "lure på hverandre" kjøring i Birkens eliteklasse de siste årene når man ser hvordan de beste har kjørt. I år kjørte vinnerne vel omtrent full gass hele veien. Og det har vært det samme så lenge jeg kan huske! :)
Lenge siden jeg har vært mer enig i et innlegg. Dette har irritert meg i flere år. Et absolutt minstkrav må vel i alle fall være at distansen er identisk. Når værforholdene i tillegg endrer seg fra kald gjørme og regnstorm til knusktørre veier og skyfri himmel i løpet av dagen blir det direkte latterlig å innarbeide resultatlistene fra eliteklassen i aldersklassene til og med M40.
SvarSlettMed all respekt for feltet i eliteklassen er det et tankekors at man blir slått med 5-6 minutter av ryttere som aldri har vært i nærheten når man har stilt på samme startstrek. Bare fra Storåsen og ned til mål ser jeg at jeg stort sett har tapt 3 minutter til de foran meg i aldersklassen som alle starter i elite. Dette til tross for at jeg syklet denne strekningen med nesten 41 i snitt og på 35 minutter. Dette har ingen ting med gode eller dårlige bein å gjøre, men utelukkende med ulike værforhold og kortere løype å gjøre. Fantastisk at ikke arrangøren ser det åpenbare i dette.
Neste år skal jeg heldigvis sykle M45 og derfor slippe å irritere meg :-)
Bra - takk for støtten. Jeg har forresten oppsummert dette i en epost til Tone Lien i Birkebeinerarrangementene. Får håpe de lytter.
SlettImponerende sykling forresten! Gratulerer! :-)
Takk. Utrolig bra at du setter søkelyset på dette. Vet det er veldig mange som sitter med de samme tankene rundt dette, men lar det bli med det.
SlettHåper du deler tilbakemeldingen fra arrangøren med oss :-)
Tørre forhold for eliten. Morsomt.
SvarSlettHvis det er så stor fordel å stille i eliten, hvorfor gjør dere ikke det da?
Den kommentaren kan tyde på at du ikke helt fikk med poenget her. Poenget er at tidene fra eliteklassen og aldersklassene ikke er sammenlignbare og derfor bør ikke listene blandes. Som jeg skrev i innlegget så vil det noen år være en fordel å starte sent, og noen andre år en ulempe. Det blir feil å blande lister for en gjeng som starter kl 0700 med en gjeng som starter kl 15. Dette løses enkelt ved at eliten starter 0700 og sykler samme løype. Da er det bare å blande lister for da blir tidene sammenlignbare.
Slett"Dette er vel åpenbart for de fleste. Særlig i år! Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg kom hjem og skrudde på TV'n: Full sol og tørre grusveier for eliten!!?? Var dette opptak fra et annet år? Det minnet iallefall svært lite om den løypen jeg selv og tusenvis andre syklet tidligere på dagen med regn, gjørmesprut, og bløtt underlag over fjellet. For ikke å snakke om regnstormen som satte inn for fullt på vei ned fra Storåsen!..."
SlettPoenget ditt akkurat her er ganske så tydelig. Du mener eliten surfet inn på gode forhold og har fått ufortjent god tid i år.
Du bruker et eksempel for å understreke poenget ditt som desverre er skivebom. Synd, for jeg er enig med CF om at eliten bør starte først.
Nei det er definitivt ikke det som er poenget (at "eliten surfet inn på gode forhold og har ufortjent god tid"). Om det hadde vært motsatt - altså om de første aldersklassene fikk sol og eliten fikk regn - så hadde jeg skrevet akkurat samme innlegg med fokus på at disse tidene ikke var sammenlignbare.
SlettForresten så var det ikke meningen å henge ut noen med det plasseringseksempelet i M40-44 (om det er den du refererer til). Det var bare for å illustrere hvor mye 61 sekund kan bety for plasseringen i listene og da måtte jeg nesten bruke et konkret eksempel.
SlettDette er ikke så enkelt som det kan virke som. Eliten bør starte sent på dagen pga av tv-dekning og publikum (dette burde gjelde både damer og herrer). Av sikkerhetsmessige årsaker bør løypene være skilt mellom turklasser og elite på slutten. Hvis listene ikke skal settes sammen i etterkant er vi tilbake med problemet at klaseseiere blir så stas at antall eliteryttere reduseres. Et annet "problem" da vil være hvordan man gjør det med sammenlagte trippelresultater... Å samle alle i en løype er ikke bra med tanke på sikkerheten, og å ikke blande listene vil gi mindre deltagere i eliteklassen. Er man så god at man hevder seg i toppen av aldersklassen sin kan man vel starte i elitefeltet uansett???
SvarSlettDet er som sagt ingen problem å blande listene om eliten starter først og kjører samme løype. Da trenger man ikke ha en annen avslutning på løypa for eliten ettersom de kommer først, og tidene blir helt sammenlignbare mellom eliten og de beste i aldersklassene.
SlettSer heller ikke hva som er problemet med TV-dekning - når man klarer å vise skirenn kl 10 hver eneste helg ila vinteren så må man da klare å vise innspurten for eliteklassen i Birken på samme tidspunkt! Tror heller ikke folkefesten i Lillehammer blir noe mindre - det er da nok trøkk der selv om eliteklassen alt er i mål. Da kan man heller ha mer stas rundt premieutdelingen! Litt champagnesprut! ;-)