Sider

torsdag 6. februar 2014

En million kr til hver Tesla-eier. Null til syklisten.

Spetalen hardt ut mot statens elbil-subsidiering: Én million kroner i statlige subsidier til hver Tesla model S eier

Denne uken har debatten rundt elbil-subsidiering fått spalteplass etter at Øystein Stray Spetalen presenterte sine regnestykker på NRK Aktuelt på tirsdag i debatt med Bellona-leder Frederic Hauge - og i kveld brakte de sammen igjen på NRK Debatt sammen med flere andre debatanter, inkl Jens Stoltenberg. NRK Aktuelt fra mandag med Spetalens hovedargumenter kan sees her - spol frem til 16min. Spetalen presenterer sin argumentasjon på sin sedvanlige, spissformulerte, måte. Bla. igjennom dette sitatet:
- Vi bruker i Oslo i dag cirka en til halvannen milliard til kollektivsatsing i året. 10.000 Teslaer representerer et inntektstap for staten på cirka ti milliarder kroner. Da spørs det, han som i dag reiser kollektivt, vil han være mest tjent med at flere rike fikk kjøpt seg en Tesla sportsbil som nummer to, etter at kollektivtransport i Oslo får ti milliarder i ekstra satsing? Etter ti år så står kollektivsatsingen der fortsatt, mens Teslaen er på Grønmo, sa Spetalen.

Spetalen ut mot elbiler

Øystein Spetalen har i motsetning til mange andre av norges milliardærer skapt sin formue på egenhånd - og det primært fordi han er god til å regne. Han er ikke selv akkurat miljøvennlig og har bl.a. tjent gode penger innenfor olje- og rigginvesteringer, men det påstår han heller ikke. Han er, slik jeg forstår det, opptatt av denne debatten av den enkle grunn at han er interessert i regnestykkene bak den astronomiske subsidieringen av dagens elbil-park. De fleste av argumentene hans er også faktabaserte og enkle å verifisere (ikke som en rekke av Hauges argumenter som mangler faktagrunnlag... "mange har elbil som bil nr 1!!"). Her er noen av de::
- Størstedelen av eierne har elbil som bil nr 2 (visstnok bare 9% som har det som bil nr 1)
- Staten subsidierer en nyregistrert Tesla model S med ca 700 tusen i avgiftslettelser og med over 1 million over bilens levetid.
- Om Norge når sin målsetning om 50.000 elbiler vil dette redusere Norges oljeforbruk med ca 1%.
- En vesentlig andel av elbiler i Norge selges i Oslo, Bærum og Asker (ca 40%).
- Elbil susidieringen har fått flere til å kjøre bil til jobb i byene (fra kollektivtransport primært) og bidratt til økt biltrafikk i sentrum samt økt etterspørsel etter parkeringsplasser. Dette har også negative miljøkonsekvenser bl.a. pga økt svevestøv i sentrum samt forsinkelser i kollektivtransporten


Null kroner til syklisten

Personlig er jeg ikke imot miljøvennlige biler. Men dagens massive subsidiering av elbil-bruk må sees i sammenheng med tilskuddene til kollektivtransport og investeringer i sykkelveinettet - og det er denne sammenligningen som gjør at jeg blir svært oppgitt over dagens elbil-politikk. For mens man kan argumentere for at elbil er mer miljøvennlig enn en gjennomsnittlig bensindrevet bile (opp til 60% mer miljøvennlig ifølge studier fra NTNU over bilens levetid), så er sykkel vesentlig mer miljøvennlig!

Den mest utbredte strekningen for elbilbruk er E18 mellom Asker og Oslo Sentrum, og det er altså denne gruppen som mottar den største kaken av statens subsidier i elbilpolitikken. Den typiske profilen på en Tesla-eier er en mann mellom 30 og 60 som bor i Asker, har allerede en familiebil som bil nr 1, og som nå har kjøpt supersportsbilen Tesla model S for å kunne dundre inn til Aker Brygge i kollektivfeltet. Og han får altså over 1 million kroner i subsidier fra staten for å kunne gjøre nettopp dette.

På akkurat denne strekningen (mellom Oslo sentrum og Asker) sykler jeg selv svært mye - ofte som en del av en treningstur, og har lenge vært provosert over hvor dårlig tilrettelagt denne strekningen er for syklister. Ruten består av et lappeteppe av forskjellige "løsninger" og det er kun en liten andel som har akseptabel standard med egen sykkelvei adskilt fra gangveien (langs Frognerstranda). På store deler av ruta så er man tvunget til å velge mellom å sykle på fortau (som er helt uegnet for effektiv transportsykling - som f.eks på Sandviksveien mellom Sandvika og Blommenholm) og på å ligge i veibanen (trafikkfarlig - særlig i rush'en), det er vanskelig å finne fram om man ikke er kjent, og det finnes enkelte kryss som ikke kan beskrives på noen annen måte enn livsfarlige - som f.eks. gangfeltet v/ Lysakerlokket. Nå som vinteren er her så er situasjonen enda verre ettersom de fleste av sykkelfeltene og fortauene ikke er tilstrekkelig brøytet - slik at man er tvunget til å sykle godt ut i veibanen eksponert for den økte trafikkfaren dette medfører. Kort oppsummert så er strekningen totalt uegnet for sikker og effektiv (rask) transportsykling.

Jeg har stor respekt for de som sykler deler av denne ruten daglig. Dette er hverdagshelter som ikke forurenser, som ikke tar noe kapasitet på E18, og som ikke får én eneste krone i subsidier. Og de påtar seg en økt trafikkrisiko i tillegg...

Hverdagshelten som er nedprioritert i miljødebatten
Jeg bor selv i Bærum (Stabekk) og tar kollektivtransport inn til byen. Utbygging av kollektivtransporttilbudet har et tempo noe ikke er stort raskere enn utbyggingen av sykkelveinettet. F.eks. "Kolsåsbanen" (som for tiden heter Avløs-banen ettersom det er der utbyggingen har kommet) bygges ut i et snegletempo og utbygging av t-bane til Fornebu er et prosjekt som har vært forsømt i årevis.

Hvordan er det da mulig å akseptere at man subsidierer elbiler med slike astronomiske summer på denne strekningen når både sykkelveinettet og kollektivtransporttilbudet ikke får tilstrekkelige midler? Det fremstår for meg som totalt feil prioritering å gi en millioner kroner i subsidier til hver Tesla-eier mens syklisten ikke engang får anstendige sykkelveier å sykle på.

Septalen er kanskje i overkant spissformelert for de flestes smak, men her har han gjort en god jobb i å gjennskue politikernes elbil-bløff - som fremstår som en ekstremt dyr, og feilprioritert symbolpolitikk.

16 kommentarer:

  1. Jeg ser du er en av mange som blir lurt av tøysetallene til Spetalen. At staten sponser hvert Teslakjøp med en million er bare tull. Disse pengene eksisterer bare i Spetalens hode.

    For det første: De aller fleste som kjøper en Tesla til f.eks. 500.000 ville aldri kjøpt den om den hadde kostet en million mer. Da hadde de heller kjøpt en mye rimeligere fossilbil fordi de måtte tatt økte drivstoffutgifter med i budsjettet.

    For det andre: Å snakke om skattesubsidier når man ikke betaler co2- og nox-avgift på elbiler er like absurd som å snakke om skattesubsidier ved fravær av alkoholavgifter når noen kjøper brus.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå har jeg forsåvidt vært negativ til størrelsesorden i subsidiene til elbiler i lang tid, og skrevet om det tidligere også - så det er vell ikke akkurat at jeg har blitt "lurt" av Septalen her! ;-)

      Slett
    2. Vel, du skriver at argumentene hans er faktabaserte og lerte å verifisere.

      Videre bruker sier du at en teslakjøper får en million i subsidier.

      For meg virker det som om du har slukt tallene hans rått uten noen form for kritisk tenkning.

      Slett
    3. Anonym (...):

      ...og det er nettopp det de gjør. De får kjøpe en supersportsbil har ytelse og luksusfaktor på linje med Mercedes s-klasse eller BMW 7-serie, men med nærmere en million kroner i avslag fra staten. At de uten subsidiene ikke ville har råd til å kjøpe denne bilen betyr ikke at de ikke blir subsidiert når de først gjør det.

      Slett
    4. Hæ?

      Denne millionen i "subsidier" finnes jo ikke om ikke man kjøper bilen. Det er penger verken kjøper eller staten har og kan således ikke brukes på noe annet.

      Slett
    5. Model S er absolutt ingen supersportsbil! Når man sier slikt, så skinner det igjennom at man har som hensikt å vri på fakta til fordel for egne synspunkter. Model S er en superfamiliebil, med god plass til 7 personer. Forutsatt at minst to av dem er barn. Eventuelt er det plass til 5 voksne og mer bagasje enn de fleste andre personbiler.

      Slett
    6. Tesla selv kaller det en sportsbil. Fra Tesla sin egen beskrivelse av bilen: "Model S offers the responsiveness and agility expected from the world’s best sports cars"

      De fleste tester som gjøres av bilen settes i kategori med andre luksus sportsbiler.

      Den normale (og mest solgte) Tesla model S har 5 seter. Da er det en familiebil liksom, fordi det har 5 seter? Denne luksuskategorien av biler er ikke en bil man setter ungene inn med slalomstøvler på bena og ski på bena når man skal på ski - tilsvarende som de aller færreste gjør noe sånt med en BMW 750i eller lignende.

      Jeg bor jo selv i "Tesla-land" og jobber i Oslo sentrum og ser Teslaer daglig. Har til gode å se en familie som sitter i en.

      Slett
    7. * ski på taket (ikke bena!) ;)

      Slett
    8. Tesla Model S har mer plass en de mest solgte stasjonsvognene i Norge. Dvs. i høyeste grad en familiebil, selvom kjøreegenskapene er mye bedre.

      Når det gjelder tulletallene dine så kan du lese her:http://www.gronnbil.no/nyheter/ny-kalkulator-til-spetalen-article367-239.html

      Slett
    9. "Model S offers the responsiveness and agility expected from the world’s best sports cars"

      Dette er da ikke det samme som å si at Model S er en supersportsbil! Vet du hva en supersportsbil er? Det Tesla faktisk sier, er at kjøreegenskapene til Model S kan sammenlignes med "verdens beste sportsbiler". Men det endrer ikke det faktum at Model S er en glimrende familiebil.

      Nå er det jo slik at folk kjøper bil av veldig forskjellige grunner. Noen av de som har kjøpt seg en Model S har nok gjort det på grunn av de sportslige egenskapene til bilen. Du sier at man ikke bruker en BMW 750i eller lignende som familiebil. Dette stemmer sikkert. Men hva med en Audi A6? Det er en ganske vanlig familiebil, og en mye bedre sammenligning, prisen tatt i betraktning.

      Slett
    10. de "tulletallene" er ikke mine, men Spetalens. Og som jeg har skrevet synes jeg selv dette er satt på spissen. At regnestykket fra Grønn Bil (som åpenbart har interesser i å vinkle dette motsatt vei) viser 18 milliarder kroner i tapte avgifter (skatteutgifter som Finansdepartementen kaller det) er jo ganske oppsiktsvekkende. Altså 360 tusen per bil!... Selv om det er over noen år så er det fortsatt en subsidiering av astronomiske proporsjoner og er hinsides all logikk hva gjelder fornuftig allokering av midler - ref sykkelveinett og kollektivtransport.

      Slett
    11. Har du i det hele tatt lest artikkelen til Grønn bil?

      De prøver ikke å vinkle det motsatt vei, men det tar i så mye de klarer for å se om de kommer i nærheten av Spetalens tall. De har bl.a. regnet med at samtlige 50000 elbiler kjører inn og ut av bomringene i Oslo daglig, og at alle gratis parkeringsplasser er tatt av Teslaer til enhver tid. Selv med dette kommer de under halvparten av Spetalens tall.

      En realistisk beregning ville sett helt annerledes ut. Da måtte man bl.a. tatt med besparelser i helsevesenet grunnet færre lungeplager etc.

      Men, nå tyder dine innlegg på at du ikke er interessert i realistiske tall, men bare spre negativ propaganda mot elbiler/Teslaer.

      Slett
  2. Legg på en øremerket "kollektiv-avgift" på f.eks kr. 250.000 ,- for Tesla S. Denne avgiften skal utelukkende benyttes til investeringer innenfor sykkel- og kollektiv i kommunen bilen er registrert.

    Vinn-vinn-situasjon for alle parter: Bileier, kollektivtrafikk, syklist, miljø, kommune m.m.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvorfor bare på Model S, og ikke på andre biler? Hele poenget med å ikke legge avgifter på el-biler er jo for å få folk til å kjøpe dem. Da blir det jo dumt å legge på en ekstra avgift slik at folk allikevel ikke har råd...

      Slett
  3. Se her ja. en som har lukket igjen øyne og ører og slukt Spetalens villedende regnestykke rått. Ta deg en titt her du (husk å åpne øyne/ører): http://www.gronnbil.no/nyheter/ny-kalkulator-til-spetalen-article367-239.html
    Janteloven lenge leve.

    SvarSlett
  4. Man justerer bilavgiftenen nesten vært år, men tilstreber at disse skal være såkalt "proveny nøytrale", dvs dra inn like mye penger toalt som tidligere.
    Så når flere enn beregnet kjøper biler med lavt co2 utslipp, justerer man opp satsene og øker dem aller mest for den halvdelen som slipper ut mest.
    Så når så mange kjøper elbiler, kan vi vel regne med at det blir dyrere og dyrere å kjøpe bil som slipper ut mer co2 enn snittet.

    Så det er vel ikke staten som sponser elbiler og andre lavutslippsbiler, men heller andre bilkjøpere.

    Det samme gjelder vel bompenger. Staten spytter i en fast sum ved et nytt bompengeprosjekt, og bomselskapet står for resten. Når inntektene blir mindre enn antatt, betyr det at bominnkrevningen foregår over en lengre tidsperiode enn planlagt.
    Så igjen er det ikke staten som sponser elbilene gjennom bomringen, men alle andre billister.
    For ferger er det vel i første omgang fergeselskapet som får regningen, og i andre omgang staten når tjenestene skal ut på anbud.

    Foreløpig er andelen elbiler så liten, ca 1% av bilparken (20.000 av 2400.000), og 5% av nybil salget, at det ikke får de store konsekvensene.

    SvarSlett