Rett ut av esken - klar til ritt! |
En prisgunstig rittklar sykkel
Bakgrunnen for overgangen til denne rimeligere varianten (fra de siste to årene å ha syklet på en Specialized Tarmac med veiledende pris på langt over det dobbelte) er primært fordi jeg er svært nysgjerrig på å teste Allez-serien til Specialized, som er kjent for å være svært prisgunstig ifht ytelse, og kanskje samtidig bidra litt til å sette fokus på hvor utrolig bra utstyret har blitt de siste årene i dette prisintervallet. Ikke fordi jeg synes det er noe galt i at de aller fleste er opptatt av å sykle på de flotteste og dyreste syklene. Når man har sykkel som lidenskap trenger man ikke forsvare å ville ha det råeste på markedet (bortsett fra til sin bedre halvdel). Men kanskje mer bare for å sette litt fokus på hvor bra disse syklene er! Allez E5 rammen og 105-giring kan konkurrere helt i toppsjiktet hva gjelder ytelse og funksjon - og sammen med helkarbonhjulene Roval Rapice CL40 så er dette en sykkel man kan trygt stille opp i et hvilket som helst ritt med rett ut av esken.
Se link her på Specialized.com for fulle spesifikasjoner. Hovedpunktene er:
Ramme: Allez E5 alu-ramme med Smartweld teknologi
Sveisepunktene er flyttet litt ut i overrøret og underrøret (Smartweld) ifht tradisjonelle alu-rammer |
Gaffel: Specialized FACT-karbon
Girsystem: Shimano 105, 11-delt
11-delt Shimano 105 |
Kranksett: Praxis Works Zayante M30 (BB30)
Ekstern wire-føring. Mindre motstand og man kan bytte de selv! |
Veil pris: 25.998,-
Jeg innbiller meg at Specialized har, når de designet denne sykkelen, tenkt: "Hvordan kan vi på den rimeligste måten sette sammen en komplett rittklar sykkel som gjør at den prisbevisste syklisten også kan konkurrere selv på det høyeste nivået!?"... For Allez Comp Race er en ujålete sykkel med mangel av merkevarer som Dura Ace og S-Works, men som allikevel har egenskaper som gjør at jeg karakteriserer den som en toppsykkel. Det kan kanskje ved første øyekast se rart ut å sette opp en sykkel med 105-gir (tilsynelatende low-end) og Roval Rapide CL40 helkarbon hjul (definitivt high-end), men det er nettopp denne kombinasjonen som gjør Allez Comp Race svært attraktivt som en rittsykkel. Her trenger man ikke først ta utgangspunkt i en fornuftig priset alu-sykkel for så å måtte gå ut og kjøpe inn et hjulsett tilpasset ritt. Tilsvarende karbonhjul kjøpt separat koster godt over ti-tusen for et sett. Hjulsettet er faktisk den mest kostbare, og kanskje den viktigste, enkeltkomponenten som også har merkbar effekt på sykkelprestasjoner. Slik er kombinasjonen 105 og karbonhjulene helt logisk og et smart valg. Her har forøvrig Specialized differensiert CL-40 hjulsettet (som ikke selges separat men som kommer med denne sykkelen) fra CLX-40 settet (den jeg hadde ifjor på Tarmac'en) ved at den har normale stållagre (ikke keramiske) i nav'ene.
Fantastisk hjulsett! |
Kanskje det eneste "ulempen" med sykkelen er at den veier 8kg - som er litt over en kilo mer enn tillatt vekt 6,8kg i aktive ritt. Dette er strengt talt en såpass marginal forskjell at jeg ikke tror det har noe merkbart utslag på resultater. (Om man gidder så kan man spare litt vekt på å bytte ut noen av alu-komponentene som stem/setepinne mm for å komme ned på 7-tallet).
På (nesten) samme måte som mange klokkeentusiaster synes det er bedre å vise tiden på en Rolex enn en Tag Heuer, selv om de kanskje viser samme tid, så vil sikkert ikke Allez Comp Race vekke interessen blant den typiske Rapha-kledde syklisten med et normalt tilfelle av akutt utstyrshysteri! Det gir ganske enkelt ikke samme "status" i feltet å sykle med 105 gir - samme hvor bra det måtte fungere, og samme hvor raskt man måttte sykle på den. Og da jeg la ut Instagram-bilde tidligere i uken etter jomfruturen fikk jeg raskt en slik kommentar:
En Rapha-kledd syklist bidrar med sine synspunkter! |
Førsteinntrykk etter et par sykkelturer
Det aller første jeg reagerte på da jeg syklet avgårde fra Velo City på Lysaker var hvor utrolig lett det var å skifte gir! Hovedgrunnen til dette er fordi Allez-rammen har ekstern wire-føring, og det er mindre friksjon på girwire'ene enn å ha de liggende integrert i rammen (som på Tarmac'en og de fleste karbonsykler på markedet). Den andre positive effekten av dette er at jeg kommer til å kunne skifte girwire selv i 2015! Og det skal jeg jammen gjøre så ofte jeg gidder - det finnes ikke noen bedre oppgradering av en sykkel enn å skifte girwire på bakgiret! Blir jo som ny! Ellers har 105-girene vært helt supre på de turene jeg har hatt denne uken og gjør det de skal ganske enkelt.
Allez-rammen har så-og-si identisk geometri med Tarmac SL4 (og også den nye 2015 Tarmac'en tror jeg), og det tok ikke mange minutt med en umbrako-nøkkel (flytte litt på girsjalterne, setehøyde, senke styret litt) og jeg satt helt likt som jeg er vant til. Når jeg sykler på den er feelingen også veldig lik Tarmac'en, noe som nok også skyldes mye geometri samt hjulsett. Å stå og trø, svinge i krappe svinger, eller når jeg spurter, så er det en veldig lik opplevelse til det jeg er vant med tidligere. De små forskjellene som jeg merker underveis er følgende:
1. Giring på Shimano (vs tidligere Sram) har jeg hatt på landeveissykkel tidligere og kjenner forsåvidt godt fra før - men det er en overgang som tar litt tid å bli vant til. Men ikke nødvendigvis på noen negativ måte - faktisk synes jeg det er litt behagelig å bruke bremsehendelen til å flytte girskifteren (foran og bak) oppover (hvor motstanden er). Ved å bruke bremsehendelen så har man bedre moment/kraft enn på Srams lille innerhendel - og dette kommer i tillegg til den lave wiremotstanden - så girskiftene blir veldig lette og trenger lite fingerkraft. Behagelig! Ulempen med Shimano sitt system er at det kan være litt forstyrrende når man griper etter bremsehendelen for å bremse og den virker litt løs!... Sram sitt system virker kanskje litt tryggere når man bremser, men sikkert mest en vanesak.
2: Alu-rammen gjengir litt mer av underlaget opp til kroppen. Når man kjører over ujevnheter som små hull i asfalten eller over fartsdumper i stor fart, så kjenner man slagene litt mer enn på en karbonramme. Allez kommer med karbon-gaffel som tar av litt, men det er allikevel en forskjell som man kjenner. Definitivt ikke slik at jeg ville kalt det ubehagelig, men en marginal bedre komfort på karbonrammene.
3: Alu-rammen vrir seg mer under harde spurter/kraft - tror jeg. Det er iallefall slik at når jeg står og trør hardt så dukker det opp en del ekstra lyder. Bl.a. så hørte jeg først bremsene subbe litt på hjulene - dette var enkelt å fikse ved å gi litt mer klaring til bremseklossene (de var riktignok stilt veldig tett inntil felgen fra butikken). Og det er også litt subbing mellom kjede og forgir - igjen så kan det sikkert løses ved å gi litt mer klaring, men jeg tror dette skyldes at rammen vrir seg litt mer enn det jeg har blitt vant til. Kommer tilbake til dette senere når jeg har testet litt mer.
Kort oppsummert så har sykkelopplevelsen igrunn vært svært lik den jeg er blitt vant til de siste par årene fra Tarmac'en med noen små mindre forskjeller. Det synes jeg er svært positivt gitt prisforskjellen på disse syklene. Dette er bare basert på et par turer så langt, og dette må regnes som førsteinntrykk, men jeg kommer nok til å komme med en oppdatering senere når jeg har fått syklet en del mer på den og også vært med i et ritt eller to!
Forhåpentligvis vil det være mulig å sykle litt mer på landeveien noen uker til... jeg er IKKE klar for å pakke denne ned for vinteren helt enda!!
Nevnte jeg at sykkelen ser fantastisk ut?... Bedøm selv! ;)
Sjokkerende informasjon om at utenpåliggende girwire gir merkbart mindre friksjon. Er du sikker på dette? Hvorfor i alle dager og uker har man da intern wireføring på nesten alle dyrere sykler?
SvarSlettTror ikke det er veldig hemmelig ;) Det merkes veldig for å si det sånn... Ulempen er at de lettere samler skitt og krever bytte oftere, men det er ikke store jobben. Fordelene med innvendig wireføring er primært at det ser bedre ut. Om det har noen aeroeffekt vet jeg ikke... Om så tipper jeg det er ganske lite.
SlettDet er forresten noen få high-end karbonsykler som har ekstern wireføring fortsatt (men ikke mange...). F.eks. har Cannondale sine toppsykler fortsatt ekstern wireføring (Supersix-serien).
SlettVerdt også å nevne at wire-friksjon ikke spiller noen rolle for de som velger elektriske gir. Ganske logisk igrunn :)
Med en drill og litt gøtts er det en veldig enkel jobb å drille større hull i vaierfestene på alusykler. Da kan du ha heltrukne vaiere som eliminerer problemene som fører til at man før skifte vaiere ofte OG gir fetere stuk imho. Har gjort det på alu-cx sykkel og terrengsykkel med stort hell. Begge syklene var svarte, så litt retouching med med maling var en grei sak. Jeg brukte tæggetusj med maling i svært lik/identisk farge. CX'n har holdt seg fin og vaierene føles fremdeles gode etter 2 års bruk / rundt 2000 km. TS'en er det for tidlig å si noe om.
SlettEirik
Var det denne du vant Paris Roubaix på? Kult!
SvarSlettJa den var helt super. Ble ganske tung med 28mm dekk, slanger med guffe i, robuste alu-hjul - men det betyr svært lite i en flat løype. Så langt har sykkelen vært helt prima :)
SlettSpennende. Må prøve en. :)
SlettHvor får man kjøpt akkurat denne utgaven med de hjula etc.? På nettet?
SvarSlettHei Martin!
SvarSlettHva blir konklusjonen etter en sesong på denne? Allez neste år?