Sider

tirsdag 9. desember 2014

Specialized Diverge - hadde vært perfekt til Birken!?

Til sykkelturen opp Mauna Kea fikk jeg låne Specialized sin nye grusracer "Diverge" fra Velo City og Specialized. En Specialized Diverge Comp Carbon for å være nøyaktig. Dette er en ny serie fra Specialized som er robuste landeveissykler som ruller raskt på asfalt, men som også er tilpasset til å ta med ut på grusveier - derav navnet Diverge, som betyr noe sånt som "å avvike fra den normale veien". Sykkelen er ikke så rittspesifikt satt opp som en typisk cx-sykkel, og i sum er dette en utrolig behagelig landeveissykkel som tåler det meste av underlag. En kul treningssykkel som man kan ta med på tur uten å bekymre seg for at man kanskje må innom noen grusveier (eller verre) underveis!


Tok meg opp til 4200moh!

Første tur: Oi dette gikk fort!

Morgenen etter at jeg hentet sykkelen, dro jeg ut på runden Sandungen Classic i Nordmarka med den - satte bare på pedaler, flaskeholdere, og feste til min Garmin. Førsteinntrykket var at dette var en superrobust racersykkel hvor alt virket litt kraftigere enn vanlig - og veldig behagelig å sykle på. Tykkere dekk (satt opp med 32mm slicks) samt Specialized sin Zertz karbongaffel og setepinne gjør at man kan sykle over ujevnheter med stressless-komfort. Med litt mer oppreist geometri enn vanlig samt de kraftige Shimano-girsjalterne til de hydrauliske skivebremsene, merket jeg også raskt hvor digg det er å stå og sykle. Kanskje den mest behagelig oppreiste sykkelopplevelsen jeg kan huske

Jeg skjønte at dette gikk fort og holdt trykket oppe - og da jeg kom hjem var snittfarten på runden på 30kmt (29,8.. jeg runder opp)! På en 73km runde alene i marka med over 1600 høydemeter så er det raskt - og særlig i november med fem grader, duskregn og nærmest full vinterbekledning! Helt åpenbart at dette gikk fortere enn om jeg hadde syklet på terrengsykkel! Jeg har vært over 30 i snittfart på den litt kortere Kikutrunden på terrengsykkel (som her) et par ganger (også på vanlig racer forsåvidt) - men det er i kort/kort med toppet form midt på sommeren - så denne runden med Diverge'en var definitivt raskere!!


At det går fortere på grusveier på Diverge enn en halvstiv terrengsykkel er en kombinasjon av bedre aerodynamikk, raskere hjul, tyngre giring (Åsmund-løvik giring faktisk!), stivheten i sykkelen når man står opp bakker/kneiker, samt ekstra trygghet i utforkjøringer med skivebremser. I tillegg så tar den av støt fra underlaget bra nok til at man har nødvendig komfort til å holde trykket oppe.

De små forskjellene

Legger ved noen bilder som viser noen av høydepunktene på sykkelen som gjør at denne er forskjellig fra en vanlig landeveissykkel. Kommentarer under bildene.


Bredt utvalg i girutveksling med kompaktkrank foran (50/34 BB30) og 11-delt terrengkassett bak (11/32).

Tykke dekk (32mm slicks) som er behagelige og ruller bra på både asfalt og grus. Zertz karbongaffel som demper de verste slagene.

Kraftige Shimano sjaltere med hydrauliske skivebremser

Merk også skivebremsene, "through-axels" (vet ikke hva det blir på norsk, men det er hvordan hjulene er festet i rammen), rammegeometrien, og setepinnen med demping. 


Fra Mauna Kea til knall og fall på isen! 

Som jeg skrev sist, syklet jeg rundt omkring på isen med luft fra Hawaii fortsatt i dekkene, og endte opp men å skli og kutte opp høyre kne. Disse stingene har jeg forøvrig nå fjernet selv... ganske enkelt igrunn: Leatherman og neglesaks så var det ingen problem!  Sykkelen klarte seg heldigvis bedre enn meg og den er nå levert tilbake til Velo City! Alt i alt en veldig artig opplevelse å teste Diverge'en som er en kul all-round sykkel som sannsynligvis hadde vært den perfekte Birken-sykkelen for alle de som klarer seg uten dempegaffel. Iallefall om det var lov med bukkestyre på Birken!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar