Sider

tirsdag 23. juni 2015

Garmin Vivoactive - en meget god "alt mulig" treningsklokke!

De siste par månedene har jeg hatt en Garmin Vivoactive til utlån og har nå fått et ganske grundig inntrykk av hvordan denne fungerer som en "alt mulig" treningsklokke - i tillegg til at den har diverse smartklokkefunksjonalitet. Jeg spurte selv om å få prøve den da jeg har fulgt litt med på lanseringen som jeg synes så veldig interessent ut fra første gang jeg leste om den i vinter.

Klokken og laderen. Og esken som kan kastes.

Hovedgrunnen til at den fremstår som en attraktiv alt mulig-treningsklokke er at den har innebygd GPS - i motsetning til de fleste smartklokker og fitness-armbånd på markedet. Det betyr at man kan logge treningsøkter uten nødvendigvis å ha med telefonen (slik f.eks. Samsung smartklokker krever). Den er også gunstig priset, og kan kjøpes i skrivende stund på nett til ca 2500 +/- inkl pulsmålerbelte. Det er f.eks. vesentlig billigere enn de fleste smartklokker og vesentlig billigere enn de fleste dedikerte treningsklokker... Her har Garmin gått aggressivt til verks når det gjelder prising.


Konklusjon: En meget god altmulig gps-klokke
Om du driver med flere idretter og ønsker en brukervennlig GPS-klokke med pulsbelte til en rimelig pris, har en rekke smartklokkefunksjoner, og som sømløst laster opp øktene dine til nettet via telefonen - så er Vivoactive et godt valg. Den støtter en rekke aktiviteter - bl.a. svømming, løping, sykling og golf (!), har basisfunksjonaliteten til en smartklokke, og laster opp økter direkte til Garmin Connect (og derifra til Strava automatisk!) etter endt økt.

For syklisten så er kanskje det største minus'et at den ikke støtter wattmåler, gps-sporet er marginalt mindre nøyaktig enn de dedikerte sykkel-enhetene, og den ikke har en barometrisk høydemåler i tillegg til GPS. Men til gjengjeld har du den alltid på armen og den er alltid koblet til telefonen (selv om du ikke trenger ha med telefonen for å logge en økt) - så logging og opplasting til Garmin Connect (og da videre til Strava mm.) blir utrolig enkelt. Og den gjør en mer enn god nok jobb for de aller fleste.

For de som også er interessert i daglig aktivitetsloggingd (skritt-telling) inkl søvn, så får man også dette med Vivoactive. Sånn sett har Vivoactive et svært bredt spekter av funksjonalitet ettersom den konkurrerer med alt fra fitnessarmbånd, smartklokker, og dedikerte GPS-treningsklokker.


Design... ikke akkurat macho, men det er heller ingen smartklokker
Jeg fikk riktignok en hvit en til utlåns - og som kanskje passer til den hvite Sagene IF Sykkel drakten min - men som ellers har en særdeles "kvinnelig"-look. Alternativet, som er den svarte, er heller ikke særlig macho akkurat - og om man skal bruke disse som smartklokke i daglig bruk så forutsetter det nok at man er fortrolig med utseende på den. Men smaken er som baken, og når syklister ikke blir ubekvemme av å ta på seg fæle aerodynamiske bøtter på hodet så er det sikkert mange som synes denne er fin også

Ser vel ok ut til å være smartklokke.

Jeg brukte den bl.a, på jobb en del, og har fått flere kommentarer... mest fordi de som merket den lurte på hva i all verden jeg hadde på armen. Nå skal det sies at hva en klokke er og hvordan en klokke ser ut kommer til å endre seg enormt mye fremover - om et par år er det nok ingen som hever et øyebryn fordi de ser en smartklokke på armen til en kollega!

Klokken har også litt plastikk-fealing over seg, men er utrolig tynn og behagelig å ha på. Den er såpass lett at man merker omtrent ikke at man har den på seg.

Den kommer med bare to knapper - en power og lysknapp på venstre side og en start/stopp aktivitetsknapp på høyre side. Resten styres med å trykke på touch-skjermen, både ved å klikketrykke og å swipe'e. Merk at dette er helt umulig med hansker på, som jeg fikk erfare på noen av de første turene, men da får man iallefall startet og stoppet turen med knappen på høyre side.

Som sykkelklokke - funker bra!
Klokken kan brukes omtrent rett-ut-av-esken. Det eneste man bør gjøre er å koble den mot telefonen først - og da må man installere Garmin Connect app'en som brukes til både å koble klokken til telefonen via Bluetooth, samt oppdatere innstillinger inkl brukerinfo (vekt, høyde mm.). Ettersom min låneklokke ikke kom med pulsbelte måtte jeg også gå inn på innstillinger på telefonen og søke opp Garmin beltet mitt. Da er man klar og det er bare å trykke på knappen på høyre side, velge aktivitet på touch-skjermen, vente noen sekund til den gir beskjed om at den har GPS-fix, for så å trykke på knappen igjen for å starte aktiviteten.

Startskjermen for å velge aktivitet

Underveis så har skjermen tre datafelt fordelt på tre ulike vinduer. Ut av esken er den satt opp med distanse/tid/fart på skjerm 1, lap-info på skjerm 2, og puls-info på skjerm 3. Igjen, så opplevde jeg utfordringer med hansker på her, fordi man bytter skjerm ved å swipe'e opp ned på skjermen, noe som ikke går med hansker - så jeg dro klokken opp og ned på nesen som sikkert så passe idiotisk ut. Data'ene som vises på disse skjermene kan man endre fritt under instillinger.

Hovedskjermen for sykkel. Sone1 økt her.

Når økten er ferdig så trykker man på knappen igjen for å stoppe, og deretter lagre økten ved å trykke på skjermen. Da lastes økten automatisk opp til Garmin Connect via telefonen, om den er tilkoblet. Ellers lastes den opp neste gang du er i nærheten av telefonen. Dette er jeg forsåvidt vant til å gjøre med min Edge 510 også, men det blir allikevel enklere med Vivoactive ettersom den "alltid" er tilkoblet telefonen som klokke.

Kvaliteten på GPS-sporet etter at den var lastet opp har vært helt ok. Den logger ikke like ofte som f.eks. min Edge 510, som er satt opp med ett-sekunds-logging, og sporet er ikke like nøyaktig - men jeg opplevde ikke dette som noe problem, og ved opplasting (automatisk) til Strava så virket det som alle segment-tider ble registrert og var nøyaktige! (Dette som er viktig!).

Klokken har ikke barometrisk trykk, slik de fleste andre Garmin-enhetene har for å måle mer nøyaktig endringer i høyde, men dette synes jeg faktisk ikke er noe problem i det hele tatt. Min Edge 510 detter faktisk ofte helt ut når den skal måle høyde i dårlig vær, noe min tidligere 705 også gjorde, og dette skyldes at det kommer fuktighet inn i de små inngangshullene til den barometriske målingen på undersiden av enheten. Dette slipper man dermed på Vivoactive, og jeg var på en tur med begge mine Garmin-enheter hvor Edge 510 sluttet å måle høydemeter, mens Vivoactive fungerte helt fint. Jeg har heller ikke merket noen store forskjeller på målt høydemeter, så dette opplever jeg, som sagt, ikke som et problem.

For watt-syklistene, som det stadig blir flere av, så er nok ikke Vivoactive særlig interessent akkurat nå ettersom den ikke støtter ant+ wattmåling... Men, dette kan hende blir muliggjort senere igjennom at noen (eller Garmin selv) utvikler enn app som muliggjør forbindelse til wattmålere - litt mer om dette lengre nede. Merk at klokken støtter fart/kadens-sensor uten å gå via Connect-IQ.


Andre aktiviteter - jada sikkert bra.
Jeg forsøkte noen spaserturer bare for å få inntrykk av bruken her for gå/løpe, og det var igrunn ganske likt sykling. Funker helt fint.

Den skal også kunne svømmes med - dette har jeg ikke testet, men ser av andre tester at den får helt ok skussmål her også. Jeg holder meg til sykkelen!


Også innendørsøkter støttes


Smartklokke-funksjonalitet... kjekt å ha kanskje
I forhold til smartklokke-funksjonaliteten så er jeg personlig av den oppfatning at dette blir mest for morro enn noe annet. Men det skyldes nok primært at jeg stort sett alltid har telefonen i umiddelbar nærhet.. jeg har derfor sjeldent behov for å måtte lese sms/epost på håndleddet, eller vite at telefonen min ringer. Stort sett.. Jeg har opplevd to praktiske tidspunkter selv da jeg har satt pris på funksjonaliteten:

1) Når man sykler og har telefonen på baklomma, så kan man lese smser og se hvem som ringer uten å måtte dra telefonen opp fra baklomma. Sjefen som ringer? Bare å sykle videre. En sykkelkompis som ringer og kanskje er interessert i å møtes på Kikut? Fisk fram telefonen fra baklomma!!

2) Når man sitter i møte på kontoret. Her kan man, uten å måtte på en uhøflig måte løfte opp telefonen, kikke umerket på sms/epost/telefonanrop etterhvert som de tikker inn.

Oi oi! Kona på tråden!
Når man bruker klokken hele dagen og i tillegg har en treningsøkt, så er min erfaring at den da må lades ca annenhver natt. Det er riktignok treningsøkt med bruk av GPS som virkelig suger batterikapasiteten, så om man ikke trener så holder nok klokken vesentlig lengre... men da har du heller ikke bruk for denne klokken. Om du ikke trener altså.

Connect-IQ - mer funksjonalitet kommer. Og det er gratis!
Garmin har en app-plattform som heter Connect-IQ og som Vivoactive støtter. Her har diverse utviklere, og også Garmin selv, lagd en håndfull applikasjoner som kan lastes ned og installeres på klokken via telefonen. Det er ikke så mange å velge mellom enda, men jeg har testet et par av de og dette gjør at funksjonalitsmulighetene til klokken vil fortsette å øke etterhvert som det kommer flere applikasjoner! Her er det også spekulert i at det sannsynligvis vil komme en app som gjør at man vil kunne koble til flere ant+ enheter slik som wattmåler.


Connect IQ apper som kan installeres via mobiltelefonen

Konklusjon
Jeg startet med konklusjonen! Scroll opp igjen! ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar