Mens jeg skriver dette er jeg i midten av en fastedag. 24-timer kun med vann/te/kaffe. Akkurat nå er jeg relativt sulten, men om ikke lenge kan jeg spise litt kveldsmat og legge meg! Dette var spontant, og igrunn bare fordi jeg var nysgjerrig på hvor vanskelig det er å gjennomføre 24-timer uten noe som helst å spise. Nå som jeg straks er ferdig kan jeg rapportere om at det ikke egentlig er noe problem - iallefall siden jeg ikke trente i dag - og den verste sultfølelsen kom og gikk igjen...Spørsmålet er heller "hvorfor?".
Og når vi først er inne på temaet sultfølelse, så tror jeg at det ikke er til å unngå at man må leve med å være litt sulten om man skal slanke seg. Matkvalitet (fra loff til kneip, pommes frites til salat, etc) er viktig, men selv om man spiser sunt så går man ikke nødvendigvis ned i vekt av den grunn alene - iallefall ikke for meg. Det må kombineres med kontrollerte porsjonstørrelser. Det er mulig at dette er fordi jeg egentlig alltid har spist for mye tidligere. Metthetsfølelsen kommer først når jeg egentlig har spist for mye? Og så har dette igjennom vane lært hjernen min til at dette er målet for metthet når jeg sitter og spiser.
Uansett så tror jeg ikke man kommer unna litt sultfølelse om man skal gå ned noen kilo - så da synes jeg det var greit å bli litt bedre kjent med den. Vi er ikke venner helt enda.
Froome og kroppsvekt..
En mann som kan en del om sultfølelse er Chris Froome. Jeg er akkurat ferdig med å lese hans bok "The Climb", og der kommer det ganske tydelig frem hvor viktig vektkontroll er for han (og sikkert de fleste toppsyklister). Gjentatte ganger i boken uttrykker han, delvis ubevisst tror jeg, hans strenge forhold til mat. F.eks. på treningsleir på Mallorca da han ser på Kanstantsin Siutsou ("Kosta") forsyne seg av brødkurven før hovedretten kommer på bordet (fy fy):
"Now Kosta is chasing down another. This second wedge of loaf is more sinful – he has loaded it with a hefty serving of almond butter and some honey. Mmm. His face greets the taste like an old friend and he chews lovingly as I watch.
I am a sad and hungry food voyeur. I hate myself for it. Even more than I hate Kosta at this moment."Froome gir Pete Kennaugh mer skryt:
"Pete Kennaugh looked a few kilos lighter the previous week; he is a guy who can keep his hands by his sides when the bread arrives."Froome selv er tynn. Under Tour de France i 2015 hadde han en fettprosent på 8,2% da han veide 67kg. Dette er riktignok høyere enn det mange andre proffer har - og bl.a. Nibali og Contador har visstnok under 7% fettprosent. Til-og-med en klassikerrytter som Fabian Cancellara har lavere fettprosent enn Fromme i rittsesongen. Froome er mao. ikke av de mest ekstreme, men ser veldig tynn ut delvis fordi han er såpass høy (1,86).
I 2007, da Froome syklet for et UCI utviklingslag veide han over 75kg med en fettprosent på 17%! Til proffsyklist så være så er det faktisk litt på den lubne siden av skalaen - iallefall for en klatrer.
Tjukken Froome i 2007. Kilde: wikipedia |
Resultatene til Froome fra 2007 har bedret seg i takt med at han har gått ned i vekt, og byttet til bedre lag (først til Barloworld og senere til Team sky - i tillegg til at han byttet nasjonalitet fra Kenya til Storbrittania ifm nasjonale konkurranser).
Slanken Froome i 2012 Kilde: verdensveven et sted |
...og Froome om watt.
Etter mye spekulasjoner om doping de siste par årene, grunnet Froomes ekstreme prestasjoner, publiserte Team Sky og Froome testdata fra et laboratorie før jul. Full åpenhet - og skeptikerne kan gjennomgå dataene selv. Disse testene ble gjort en måned etter Tour de France, på Glaxo Smith Kleins test-lab i London i august 2015. I forbindelse med denne testen fant også Froome fram en eldre test gjort i regi av UCI i Sveits fra 2007 til sammenligning. Jeg har laget en liten tabell som sammenligner disse to testene - og også en tredje kolonne som viser tallene justert for de nesten tre kiloene mindre han visstnok veide en måned tidligere i Tour de France:
Froomes 2007 test vs 2015 test. Blått=bedre, rødt=dårligere |
Det aller viktigste å lese fra denne er at Froome veide nesten 6kg mindre fra den første testen i 2007 til GSK-testen i 2015 (og over 8kg når man ser på kroppsvekten han hadde under Tour de France).
Kort fortalt så er samtlige forbedringer i dataene, både VO2max og watt/kg, forklart av at Froome veier mindre enn tidligere.
VO2max er oksygenopptak per minutt i forhold til kroppsvekten, og Froomes absolutte oksygenopptak var faktisk marginalt høyere i 2007 (6,1l/min), men forholdet til kroppsvekten gjør at O2-opptaket er høyere per kilo, og forklarer forbedringen fra 80,2 til 84,6.
Tilsvarende når det gjelder watt-verdier så er de nærmest helt identiske og med terskelwatt på 420w i 2007 til 419 i 2015. Men igjen... i forhold til kroppsvekt blir terskel watt/kg vesentlig bedre - og forbedret fra 5,6 w/kg i 2007 til estimert 6,2 w/kg i 2015. Det er forskjellen på en svært god syklist til en syklist som vinner Tour de France.
Jeroen Swart oppsummerer igrunn resulatene til Froome svært presist når han sier: "“The engine was there all along, He just lost the fat.”
(I tillegg så er det selvfølgelig en haug av andre faktorer som påvirker resultatene i ritt. Ikke minst støtten fra laget rundt han og riktig disponering av kreftene (strategi), etc etc - men det er en tilleggsdiskusjon.)
Opp til Tryvann sub 15min i 2016?
Personlig kunne jeg tenke meg å se 14-tallet opp til Tryvann i 2016. Min pers er 15:47, og 47 sekund er vel ikke så mye å slå av? Uansett så er min konklusjon etter alt dette ganske enkelt. Jeg trenger ikke trene så mye mer enn i 2015. Bare bli lettere.
Noen flere fastedager, bedre matkvalitet, og holde hendene ved siden når brødet blir satt på bordet!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar