Ikke at det høres ut som vi går glipp av så mye spenning om hvem som kommer til å vinne... lav odds på Chris Froome der han spinner fra konkurrentene mens han av og til tar seg en blås av sin Ventoline astma-medisin. Han passer riktignok på å ikke overskride den daglige dosen på 1600 mikrogram av virkestoffet Salbutamol. For da trenger han ikke å få en "TUE": En Therapeutic Use Exemption, eller på norsk "medisinsk fritak for bruk".
Og nettopp en slik TUE var noe Norges Skiforbund sleit med å få orden på for atten måneder siden da Martin Johnsrud Sundby testet positivt over terskelverdien i to påfølgende dopingprøver. FIS frikjente han først, men etter en anke fra WADA som gikk til Idretten Voldgiftsdom (CAS), er det først nå blitt besluttet at Johnsrud Sundby manglet en TUE for hans dosering - og FIS har måttet snu i saken og bl.a. frata seierene i Tour de Ski og sammenlagtseieren i verdenscupen (inkl premiepenger). Hele dokumentet fra CAS kan leses her for de spesielt interesserte.
Konklusjonen til CAS: Brudd på anti-doping bestemmelsene |
Kort oppsummert så har Norges Skiforbund tabbet seg ganske bra ut her. Det er vanskelig å si det på noen annen måte. Har man ansvar for verdens nest-mest profilerte langrennsutøver så kan man ikke ta noen sjanser i gråsonene for hva som er tillatt og ikke. Om det medisinske støtteapparatet lever sitt eget liv uten å forhøre seg med WADA eller andre når det først er tvil om regelverket, som de påstår, så trenges det en ganske bra oppstramming av rutinene. Om det har noen prestasjonsfremmende effekt eller ikke kan man diskutere til man er blå i ansiktet.... Men om vi ønsker nulltoleranse for brudd på anti-doping bestemmelsene for andre nasjoner så må vi være klar for å ta konsekvensene når vi selv driter oss ut.
Salbutamol er forøvrig ikke akkurat noe nytt... i 1994 ble Miguel Indurain tatt for nettopp dette i en dopingprøve i Frankrike. Han hadde riktignok fått unntak for bruken ettersom stoffet stod på dopinglisten til IOC og UCI, men i Frankrike var det enda strengere regler og stoffet var totalforbudt! UCI endte med å ikke straffe Indurain etter en totalvurdering. (Hans prestasjoner er vel forøvrig såpass omdiskuterte at om han hadde blitt testet for andre stoffer på denne tiden hadde han hatt større problemer..)
Hele saken er ganske trist - og særlig for Johnsrud Sundby. Kall det gjerne en administrativ glipp. Men om det er ett område man ikke kan surre til papirarbeidet så er det nettopp her. Personlig synes jeg det er rart om dette ikke får noen konsekvenser for de ansvarlige i Norges Skiforbund. Dette har ringvirkninger ikke bare for norsk langrenn, men for omdømme til all norsk idrett internasjonalt.
Ingen kommentarer: